Esittely

Koirat

Blogi

Pentueet

Etusivu

 

 

Rushfield Kari - Doris
s. 14.4.2006

Doris on erittäin vauhdikkaasti ja sopivan laajasti hakeva narttu. Sen hakukuvio, yhteydenpito ja linnunkäsittelykyky tulevat verenperintönä, eikä siihen ole tarvinnut juuri puuttua. Doris on omistajansa Seija Viitasen ensimmäinen setteri, ja käytännössä se on opettanut omistajaansa kanakoirametsästyksen saloihin. Tästä syystä koekäytännötkin vaativat vielä harjoittelua. Käytännön metsästyksessä Doris on osoittautunut hyväksi linnunlöytäjäksi ja väsymättömaksi hakijaksi.

Doris on pieni (57 cm) mutta pippurinen narttu, jonka ulkoisesta olemuksesta tunnistaa hyvin perimästä löytyvän Moanruad-taustan. Doris ei kenties ole näyttelykehien tähti, mutta rakenne on sopusuhtainen ja urheilullinen. Doriksella on Suomessa kaksi sisarusta ja "serkkupoika". Koetuloksia ne eivät toistaiseksi ole onnistuneet nappamaan, mutta ovat näyttäneet kyntensä käytännön metsästyksessä ja tuottaneet terveitä jälkeläisiä.

Karin sukutausta

Kennel Rushfield on vanha skotlantilais-irlantilainen kennel, joka on kasvattanut menestyneitä metsästyskoiria lähes 60 vuoden ajan. Kennelin omistaa John Kerr joka kasvattaa sekä punaisia että punavalkoisia irlanninsettereitä. John on onnistunut kasvattamaan useita käyttövaliota, joita löytyy myös Karin sukutaulusta. Tosin Irlannista Skotlannin nummille aikanaan muuttanut John on aina ollut kiinnostuneempi käytännön metsästyksestä kuin kilpailemisesta.

Kari pohjautuu rodun alkuperämään vanhoihin linjoihin, joista on rakennettu myös Pohjoismaiden paras metsästyskoirakanta. Irlannissa on julkaistu kirja irlanninsetterista: The Irish Red Setter, its History, Character and Training - Raymond O´Dwyer. Sieltä löyty kuvia ja kertomumuksia Karin sukutaulusta löytyvistä koirista. (Kirjan voi tilata Corkin yliopistosta).


Kennel Rushfieldin isäntä John Kerr on toiminut vuosikymmeniä aktiivisesti kokeiden järjestäjänä. Huom. tuttu lakki päässä - KKK-HHS ry:n irlanninsetterijaoksen lippis!


Rushfield Holly
Karin isoäiti, John Kerrin omistama käyttövalionarttu


Metsästysmaisemat Skotlannissa ovat vertaansa vailla

Kuvat Birgitta Vuorela


Doris syksy-09


Rushfield Finn - Rekke

Doriksen veli
kuva Katariina Roiha


Rushfield Rena - Rellu
Doriksen sisko
kuva Katariina Roiha


Doriksen "serkkupoika" Rushfield Wayne ja Harri Lehtonen tositoimissa Utsjoella.
Kuva Suvi Lintukangas

 

 

©Usvakairan